Mackmyra Svensk Whisky: Exklusiv gin först ut i Mackmyras jubileumsserie

Som en del av Mackmyras 25-årsjubileum lanseras under året en exklusiv serie där varje utgåva endast finns tillgänglig i 1999 exemplar. Först ut är "Bruket", en fatlagrad blodgrapegin som hyllar platsen där allt började. Senare i höst väntas ytterligare tre whiskies som fulländar jubileumsserien.

Mackmyra 1999 - Bruket är den första av fyra utgåvor i den exklusiva jubileumsserien som lanseras under året, då den svenska whiskypionjären firar 25 år. Det som är gemensamt för serien förutom antalet flaskor (1999, året då Mackmyra grundades) är att varje utgåva hyllar någon eller några betydelsefulla i företagets historia. 1999 - Bruket lanseras 4 juni och är den enda i serien som är en fatlagradgin. Lagrad på bourbon- och amerikanska ekfat som mättats med blodgrapelikör, en innovativ gin med tydlig karaktär av grapefrukt. Livlig i smaken och med en mjuk beska är "Bruket" en gin både för samlaren och ginfantasten.

"Att en fatlagrad gin är först ut i jubileumsserien känns helt rätt. Mackmyras historia började på Bruket och det var också på Bruket vi började koka gin 2017. Men framför allt känns det rätt med gin med tanke på att utgåvan dediceras till allas vår gruvfru Evelyn Schulze, som föredrar gin framför whisky alla dagar i veckan!

Ginen, som här lagrats på fat mättade med en blodgrapelikör, sticker ut bland våra tidigare mättningar på ginfat. Här kommer lite mer beska och lite mer bittra toner som kompletterar vår gin perfekt. Lika god att dricka ren eller som bas i en G&T." Säger Lii Johnson, Master Blender.

Doft
Doften karaktäriseras främst av söt citrus med mogna blodgrapefrukter och blodapelsin. Även blommiga inslag av fläder finns där. Med tid i glaset framträder ginen tydligare med sina toner av enbär och mild koriander.

Smak
Det är en livlig smak med en tydlig enbärskaraktär, söta klementiner och mango. En mjuk beska och lätt bitter munkänsla kommer från de många citrustonerna, där blodgrapefrukt är den mest framträdande.

Eftersmak
Avslutet är ovanligt långt. Beska och syra bygger eftersmaken med toner av enbär, lingon och blodgrapefrukt. Grapefrukten stannar kvar länge i munnen och med tiden övergår den från beska till sötma.

Säljstart idag, den 4 juni via Systembolagets beställningssortiment och på utvalda exportmarknader.

Mackmyra 1999 Bruket
Säljstart: 2024-06-04
Artikelnr: 85792-01
Alkoholhalt: 48,3 %
Volym: 700 ml
Pris: 499:-