Andra kvartalet 2024 (april - juni)
Första halvåret 2024 (januari - juni)
Väsentliga händelser under perioden
Väsentliga händelser efter periodens utgång
VD-har ordet
Med utdragna tillståndsprocesser och ett omfattande kapitalbehov krävs tålamod och långsiktighet för utveckling av gruvprojekt. Nu står vi dock inför många spännande och avgörande beslut för Bolagets framtid under hösten. Förutsättningarna för gruvprojekt på både politisk beslutsnivå och i samhället i stort har under senare år väsentligt förbättrats och en viktig förklaring är insikten att gruvor är en central del i den gröna omställningen och instrumentella för att vi ska kunna lämna den fossildrivna ekonomin bakom oss för en renare elektrifierad framtid
Under sommaren har vi arbetat intensivt med ansökan till EU för klassning av vårt nickelkoboltprojekt Rönnbäcken som ett s k strategiskt projekt. Rönnbäcken är den största oexploaterade nickelfyndigheten inom EU och skulle i produktion kunna öka den inhemska utvinningen och produktionen av nickel substantiellt. Därmed skulle projektet inte bara kunna bidra till den gröna omställningen utan även öka graden av självförsörjning inom EU vilket är ett övergripande strategiskt mål inom den nya europeiska gruvlagstiftningen för kritiska råvaror, Critical Raw Material Act ("CRMA"). Nickel är den enskilt viktigaste insatsvaran för katodsidan i de marknadsdominerande NMC-batterierna inom sektorn för elfordon. Att projektet är av strategisk betydelse för EU och inte minst batterisektorn är uppenbart och beslut om urval av de första 30 strategiska mineralprojekten väntas under hösten. Parallellt med ansökan till EU arbetar vi även för att utvärdera om projektet kan struktureras så att det kan bli en integrerad del av den europeiska batterivärdekedjan. Detta skulle i så fall kunna innebära stora fördelar vad gäller både nära samarbete med olika industriaktörer i branschen och förhoppningsvis även helt nya möjligheter till finansiering av projektet.
Även vårt koppar- och zinkprojekt Joma och Stekenjokk-Levi står inför flera viktiga myndighetsbeslut under den närmaste tiden. Här är fokus att få klart de tillstånd som krävs inför den slutliga miljöprövningen. Det innebär i Sverige att vi jobbar för och förväntar oss att bearbetningskoncessionerna för bägge fyndigheterna Stekenjokk Syd och Levi nu slutligen ska godkännas. Medan Länsstyrelsen i Jämtland redan tidigare tillstyrkt bearbetningskoncession ligger frågan nu hos Länsstyrelsen i Västerbotten för beslut. Om även Länsstyrelsen i Västerbotten lämnar positivt besked bör Bergsstaten kunna fatta beslut att godkänna bägge bearbetningskoncessionerna. Samtidigt i Norge är vår förhoppning och bedömning att även reguleringsplanen för Jomagruvan slutligt kommer att fastställas. Detta sker i så fall genom beslut av kommun- och distriktsdepartementet eller av den norska regeringen. Bägge processerna i Sverige och i Norge har tagit lång tid men sådana är förutsättningarna i gruvbranschen där många parter ska höras och kunna lämna synpunkter innan ett myndighetsbeslut kan fattas.
Parallellt med en ökad acceptans och förståelse i samhället för gruvors roll i den nya framväxande ekonomin finns det ett starkt tryck från högsta politisk nivå i EU och på nationell nivå i både Sverige och Norge. Med väl genomarbetade planer och sunda och bärkraftiga projekt både ur ett finansiellt, socioekonomiskt och miljömässigt perspektiv har våra gruvplaner stora möjligheter att komma i mål. Vi går därför in i den närmaste perioden med stor tillförsikt. Tack för ditt förtroende som aktieägare.
Stockholm augusti 2024
Bluelake Mineral AB (publ)
Styrelsen
Offentliggörande av information
Denna information är sådan information som Bluelake Mineral AB (publ) är skyldig att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom nedanstående persons försorg, för offentliggörande den 22 augusti 2024 klockan 8.40 CET.
Ytterligare information
För ytterligare information, vänligen kontakta:
Peter Hjorth, verkställande direktör, Bluelake Mineral AB (publ), tel. +46-725 38 25 25
Email: info@bluelakemineral.com
Ytterligare information om Bolaget
Bluelake Mineral AB (publ) är ett oberoende bolag verksamt inom prospektering och gruvutveckling av mineraliseringar innehållande koppar, zink, nickel och guld.
Bluelake Mineral AB (publ) är ett oberoende bolag verksamt inom prospektering och gruvutveckling av mineraliseringar innehållande koppar, zink, nickel och guld.
Bolaget äger ca 99% i dotterbolaget Vilhelmina Mineral AB som är ett gruvutvecklingsbolag med fokus på utveckling av koppar- och zinkfyndigheter i Norden. I Sverige innehar Bolaget projektet Stekenjokk-Levi där det mellan 1976 och 1988 bröts sammanlagt ca 7 miljoner ton malm med en genomsnittlig halt av 1,5 % Cu och 3,5 % Zn. Stekenjokk-Levi innehåller, enligt en nyligen genomförd mineralresursberäkning av SRK Consulting, antagna mineraltillgångar på cirka 6,7 miljoner ton med 0,9 % Cu, 2,7 % Zn, 0,6 % Pb, 55 Ag g/t och 0,2 g/t Au för Stekenjokk och antagna mineraltillgångar på 5,1 miljoner ton med 1 % Cu, 1,5 % Zn, 0,1 % Pb, 22 Ag g/t och 0,2 g/t Au för Levi (vid cut-off på 60 USD/ton). I Norge är Bolaget delägare i Joma Gruver AS som äger Jomafältet där det mellan 1972 och 1998 bröts ca 11,5 miljoner ton malm med en genomsnittlig halt av 1,5 % Cu och 1,5 % Zn. Jomafältet (exklusive Gjersvik) uppskattas enligt en ny beräkning av SRK innehålla en indikerad mineraltillgång om ca 6,0 miljoner ton med halter 1,00 % Cu och 1,66 % Zn, samt antagna mineraltillgångar om 1,2 miljoner ton med halter 1,2 % Cu och 0,7 % Zn (vid cut-off halt 50 USD/on).
Vidare innehar Bolaget nickelprojekten Rönnbäcken (som är en av Europas största kända outvecklade nickeltillgångar) och Orrbäcken i Sverige. Rönnbäckenprojektet omfattar enligt konsultbolaget SRK i en nyligen uppdaterad studie en mineraltillgång om 600 miljoner ton med halten 0,18% Ni, 0,003% Co och 5,7% Fe ("measured and indicated"). Enligt en ny preliminär ekonomisk studie färdigställd av SRK förutses en möjlig produktion om 23 000 ton nickel, 660 ton kobolt och 1,5 miljoner ton järn per år under 20 år, vilket skulle utgöra en betydande andel av Sveriges totala årliga användning av nickel och ha ett strategiskt värde. För Orrbäcken innehas ett undersökningstillstånd och projektet bedöms ha potential som nickelfyndighet.
Utöver detta innehar Bolaget projektet Kattisavan som bedöms ha potential som guldtillgång och som ligger inom den s k guldlinjen, i närheten av projekt som Svartliden, Fäboliden och Barsele.
Bifogade filer
Bluelake_Mineral_Pressrelease_2024-08-22.pdf